5x NIP aanvraaghulp

De 1e ronde voor het aanvragen van de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie is geopend. Gemeenten kunnen vanaf 1 maart 2023 een aanvraag indienen. Wat houdt dit precies in en hoe pak je dit aan?

Het NIP bestaat uit 4 actielijnen, waarbij SpUk Lokale Aanpak Isolatie zich richt op actielijn 1: ‘Lokale aanpak isoleren 750.000 koopwoningen samen met gemeenten.’

Gemeenten stellen een isolatieprogramma op voor koopwoningen. Het doel is om eigenaar-bewoners via een lokale aanpak te helpen hun slecht geïsoleerde woning (= energielabel D, E, F of G) te verduurzamen. Per woning kan er € 1.460 worden aangevraagd. Afhankelijk van het aantal slecht geïsoleerde woningen & inkomens met het risico op energiearmoede in de gemeente wordt het budget per gemeente vastgesteld. In totaal is er een budget van € 206.625.000 beschikbaar. Het budget moet worden besteed aan energiebesparende isolatiemaatregelen, eventueel samen met energiezuinige ventilatiemaatregelen, ondersteuning eigenaar-bewoners of gemengde verenigingen of gemeentelijke uitvoeringskosten. Om verder in aanmerking te komen, bekijk alle voorwaarden.

De gemeente is vrij om zelf de aanpak van het isolatieprogramma te bepalen. Dit kan individueel, samen met andere gemeenten en/of met externe partijen. Hoe richt je het isolatieprogramma in? Hoe bereid je de aanvraag voor? Hiervoor heeft RVO een Voorbeeld Aanvraagformulier Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie gemaakt. Handig! De grote vraag is: hoe kom je tot een meerjarige lokale integrale aanpak waarbij eigenaar-bewoners worden geactiveerd in de isolatie reis? Sobolt denkt graag mee. Om samen tot een gemeentelijk plan van aanpak te komen doorlopen wij de volgende stappen:

  1. Analyse & selecteren doelgroep
  2. Benaderingsstrategie & instrumenten
  3. Advies en activatie bewoners & eigenaren
  4. Energie besparen & isoleren
  5. Nazorg & monitoring

Naast het meedenken ontlasten wij gemeenten graag met de uitvoering van de plannen.

Wij staan in de startblokken om de SpUk Lokale Aanpak Isolatie reis te plannen. Waar gaat deze reis naartoe en wie mag er mee? Samen met de gemeente willen wij een meerjarige integrale aanpak ontwikkelen, inclusief het indienen van de SpUk aanvraag. Voor deze reis zijn er 5 plekken beschikbaar. Gaaf! Ben jij een gemeente en wil je samen op isolatie reis? Neem contact op met Giel via g.janssen@sobolt.com. Toch nog niet helemaal duidelijk wat SpUk Lokale Aanpak Isolatie inhoudt? Check de veelgestelde vragen op de website van RVO.


Het laatste nieuws